Skönhetsvård och skydd för bilen

Posted on : 17-11-2015 | By : admin | In : Bil, Bilmek, Tips

0

shutterstock_161790470

Vintern är den tuffaste tiden för din bil: kylan, väglaget, saltet och vattnet tär på bilen på olika sätt. Men med rätt omvårdnad kan din bil klara sig genom säsongen galant.

Vårda bilen

Som bilägare så gäller det att du hela tiden regelbundet vårdar din bil så att den håller länge och du slipper att dra på dig onödiga kostnader om du upptäcker ett fel i tid. Idag kan man ta olika former av försäkringar som täcker även driftstopp och de fel man kan råka ut för under färden för att skydda sig mot de stora kostnader som faktiskt kan inträffa om man blir stående efter vägen. Det är inte billigt att behöva tillkalla en bärgare för att transportera bilen till verkstad och visst är det snöpligt om det är ett fel som du kunde ha åtgärdat mycket billigare om du upptäckt det i tid. Se till att gå igenom din bil, inte bara inför besiktningen utan några gånger om året. En bra idé är att kolla igenom motorn och fylla på alla vätskor som behövs när du ändå tvättar bilen eller byter däcken. Lämna alltid in din bil på de serviceintervaller som krävs och se till att de byten som ska göras blir gjorda.

En rejäl service

Hitta en auktoriserad verkstad som kan ta hand om din bil och ge den servicen som den behöver. Du hittar bäst pris och tillgänglighet om du väljer en verkstad som är märkesoberoende. En verkstad som kan ta hand om din Volkswagen i Göteborg eller din Opel i Malmö. Det positiva med att välja en verkstad som finns i flera städer är att även om du flyttar eller får bilproblem under semestern, kan du vända dig till en verkstad som du litar på. De flesta verkstäder idag har även däckhotell så att du kan lämna dina vinter eller sommardäck där tills det är dags att byta igen vilket kan vara en stor fördel om du exempelvis bor i lägenhet eller har ont om plats för förvaring.

Servicen borde innefatta byte av filter och oljor, titta över tändstift och se så de inte behöver bytas ut. Andra saker som också kan vara bra att de kollar på är:

  • Drivrem
  • Kamrem
  • Koppling
  • Bromsar
  • Helljus
  • Batteri
  • Bromsrör och ledningar
  • Avgassystem
  • Däck

Om du redan varit inne och gjort en mindre service under året kanske inte allting behöver kollas. Följ alltid instruktionerna i bilmodellens handbok för veta hur långt det ska gå mellan liten och stor service.

Rostskyddsbehandling

Har man en nyare bilmodell kan en rostskyddsbehandling förlänga livet på bilen. Den rostskyddsgaranti som följer med bilen när du köper den ny hjälper sällan när problemen uppstår och diskussionen om detta har börjats ta på allvar, det garanti för rostskydd som följer med anses vara en bluff då det finnas alldeles för många kryphål för företagen att gömma sig bakom. Vårt klimat här i Sverige ställer mycket höga krav och påfrestningar på bilarna och dess lack så för att hålla behöver bilarna kompletteras med ordentligt rostskydd.  Rostskyddet sker främst under bilen för att skydda de blottade delarna. Dock är behandlingen inte så billig och håller inte för alltid. Det kan vara bra att komplettera detta med en lackförsegling som bevarar bilens lack och lyster under en längre tid.

Lackskydd

Vägsaltet och gruset äter på lacken under vintern. De bistra förhållandena under vinterhalvåret kan leda till uppkomsten av de första rostfläckarna på bilen. Enbart i Stockholms län så utsätts varje bil för ungefär 16 ton salt per år enligt Trafikverket. Att vaxa bilen efter en tvätt ger ett måttligt skydd, men bäst för du av lackkonservering. Det ger ett skydd under flera år så länge man återkommer för underhållsarbeten som tar bort små repor. Man får också lite extra glans i lacken av konserveringen. Företag som erbjuder lackkonservering brukar ge en garanti på cirka sex år, förutsatt att man återkommer med 12-18 månaders mellanrum för underhållsbehandlingar.